MAKOWIEC JAPOŃSKI

Magdalena
Boże Narodzenie
18.12.2018 22:50
MAKOWIEC JAPOŃSKI

Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny 3 średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g śmietanki 30% do posypania: posiekane orzechy włoskie Wykonanie: Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/12/makowiec-japonski.html