świąteczny śledzik z orzechami i żurawiną

świąteczny śledzik z orzechami i żurawiną

Wspominali tę, kiedy się poznali w kolejce po karpia, tę, kiedy na jej palcu widniała już złota, prosta obrączka, tę, kiedy dźwiękowi kolęd wtórował płacz niemowlaka w drewnianej kołysce, tę, kiedy wojenny czas rozłączył ich ze sobą… Ona, z ciepłym, dobrym uśmiechem i siateczką zmarszczek wokół migdałowych, lekko zapadniętych oczu i On, wyprostowany, z siwymi, przerzedzonymi już włosami, w ciepłym, wełnianym swetrze, który kiedyś Ona mu wydziergała. Co jest potrzebne? kilka pajd żytniego, dobrego chleba kilka koreczków śledziowych w oleju garść orzechów włoskich garść świeżej żurawiny szczypiorek serek twarogowy do posmarowania chleba (można zastąpić masłem) Na spokojnie wybrałam taką, jaką chciałam, kupiłam i uciekłam czym prędzej do domu, aby zamiast tkwić w kolejkach pełnych nerwowych klientów, móc cieszyć się ozdabianiem światełkami mieszkania i przystrajaniem choinki. W sobotnie przedpołudnie pojechałam po nią, niezrażona coraz większymi sznurami samochodów i falą ludzi w przedświątecznej gorączce. Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych przed nimi… Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń… W te święta zamarzyła mi się żywa choinka, z jej świeżym zapachem. On, jak zawsze pochwalił jej pracę i podziękował, mówiąc, że nigdy nigdzie nic mu nie smakowało tak, jak to, co wychodzi spod jej rąk… Na białych, dużych talerzach ze złotym paseczkiem na brzegach, używanych tylko od święta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Choć w mojej rodzinie nie ma tradycji wigilijnego śledzika, ja go z chęcią wprowadzę. I już! ∗∗∗ Patrzyli na siebie w blasku migającej choinki. A Ona, patrząc na ciepło migające świąteczne drzewko poprosiła w duchu o następną wigilię. Prezenty pod choinkę nabyłam jeszcze w listopadzie, a ostatnie skompletowałam na początku grudnia. Śledzik wigilijny na pajdzie żytniego chleba z orzechami, żurawiną i szczypiorkiem. Na każdą pajdkę wykładamy po 2-3 koreczki śledziowe, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i żurawiną.