Cytrynowiec z masą kisielową

Patrycja
Ciasta
15.12.2018 9:41
Cytrynowiec z masą kisielową

Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, sok z 3 cytryn kisiel cytrynowy 1 szt, dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Najłatwiej to zrobić, bezpośrednio na papierze i ciasto przykryć folią spożywczą lub woreczkiem foliowym i wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło do wałka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 st. C przez 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/12/cytrynowiec-z-masa-kisielowa.html