Kasza smażona z jarmużem

Agata
Obiad
13.12.2018 18:36
Kasza smażona z jarmużem

Podawane są głównie na słono, jako dodatek do zup (krupnik czy kostka z kaszy manny), jako dodatek do dań głównych, pasztetów czy też sałatek, podawanych na ciepło i na zimno. ---------------------------------------------------------------------- Kasza smażona z jarmużem Składniki: 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 porządne garści jarmużu kilkanaście kolorowych pomidorków koktajlowych olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Jesień to dla mnie taki czas, kiedy zdecydowanie częściej goszczą ona na moim stole. Kasze - co to takiego Kasza to nic innego, jak obtaczane i polerowane lub rozdrabniane bielmo ziarna zbóż lub pseudo zbóż. Bardzo się z tego powodu cieszę, ponieważ kasze nie dość, że są bardzo smaczne to także są zdrowe i zawierają dużo wartościowych składników odżywczych. Potem kasza manna powstała z pszenicy, kasza jęczmienna (pęczak, kasza perłowa i kasza wiejska) powstała z jęczmienia. Warto też wspomnieć, że kasze przez długi czas stanowiły podstawę wyżywienia na ziemiach polskich, gościły już w osadach pierwszych Słowian. Warto też wspomnieć, że są bardzo lubiane przez wegetarian i wegan, a także przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Kasze nie dość, że są smaczne i zdrowe, to dają nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni. Całe szczęście znowu wracają na nasze stoły, nadchodzi ich kolejny okres świetności, jako produktów docenianych za walory smakowe i zdrowotne. Kaszę w zależności od wielkości ziarna można podzielić na 3 rodzaje: drobnoziarnistą średnioziarnistą i gruboziarnistą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/11/kasza-smazona-z-jarmuzem.html