Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Przekąski
13.12.2018 12:28
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Składniki (na około 30-40 sztuk) Na ciasto 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży suszonych (7 g) lub 25 g drożdży świeżych 220 ml mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru Na farsz 50 g suszonych grzybów (najlepiej samych kapeluszy) 500 g kapusty kiszonej cebula jedna marchewka przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego łyżka oleju W odległości około 4-5 cm od brzegu układamy pasek farszu, a następnie zawijamy na niego brzeg ciasta. Farsz Grzyby z wodą, w której się moczyły przekładamy do garnka, dodajemy obraną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie i zagotowujemy. Zaczynamy wszystko mieszać łyżką drewnianą, a następnie wyrabiamy rękoma na stolnicy do uzyskania gładkiego i odchodzącego od dłoni ciasta (lub wykorzystujemy do tego robota kuchennego, który zrobi to za nas). Jeśli używamy drożdży świeżych: robimy zaczyn, czyli podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące), wkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Gotowe ciasto obsypujemy lekko mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym i spokojnym miejscu. Marchewkę, która pozostała, kroimy w kostkę i dodajemy razem z grzybami na patelnię. Do miski z mąką wlewamy mleko/zaczyn, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą, a następnie dodajemy jajka i masło. Każdą po kolei rozwałkowujemy (na około 3-4 mm grubości – nie może być zbyt cienkie). Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy w spokojne miejsce na 15 minut. Święta coraz bliżej, a wraz z nimi m.in. dania obfite w grzyby i kapustę, czyli pierogi, bigosy, kulebiaki i wiele innych. Dziś paszteciki będą w klimacie świątecznym, ale można (i warto!) je także przygotowywać nie tylko od święta. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy żółtkiem wymieszanym z trzema łyżkami mleka. Najlepiej zostawić je w wyłączonym piekarniku lub w pobliżu kaloryfera. Jeśli używamy drożdży suszonych: po prostu wsypujemy je do mąki, dodajemy cukier i mieszamy wszystko. Chwilkę ugniatamy na stolnicy i dzielimy na 4 części. Farsz odstawiamy na kilkanaście minut, aby przestygł i smaki się przegryzły. Partiami wkładam farsz i dosłownie kilka sekund blenduję, ponieważ nie chcę uzyskać papki, tylko mniejsze kawałki kapusty i grzybów. Ciasto drożdżowe Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Ewentualnie, można posiekać grzyby i kapustę nożem przed smażeniem i wtedy pominąć krok z blendowaniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/