Sernik krówka - wręcz rozpływa się w ustach! Nigdy nie opada! HIT na weekend i Święta!

Helka
Boże Narodzenie
11.12.2018 13:48
Sernik krówka - wręcz rozpływa się w ustach! Nigdy nie opada! HIT na weekend i Święta!

Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki 50g miękkiego masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy) 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy – 16g 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 50 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej) 5 jajek *szklanka o pojemności 250 ml Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Dodatkowo: ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia) 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g Przepis na sernik krówkowy: Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić? Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić? Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki: Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/sernik-krowkowy/