Sałatka królewska

Ewa
Sałatki
03.12.2018 9:00
Sałatka królewska

500-600 g udek z kurczaka bez skóry i kości 2-3 łyżeczki sosu sojowego mielona papryka ostra mielona papryka słodka 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego około 150 g żółtego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu szczypta granulowanego czosnku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę (warto pozostawić go na sicie, a następnie osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym). Warto jednak pamiętać o tym, by dobrze osączyć, a nawet odcisnąć z płynów zarówno seler jak i ananasa tak, by niepotrzebnie nie rozrzedziły one całej sałatki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz doprawiamy solą (uwaga! sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Seler konserwowy osączamy z zalewy (lekko można jeszcze odcisnąć nadmiar płynów). Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy z przygotowanym sosem. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/12/03/salatka-krolewska/