Wilgotne brownie z polewą czekoladową

Mikołaj
Ciasta
01.12.2018 12:03
Wilgotne brownie z polewą czekoladową

🙂 Składniki: - 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) - 150g masła - 200g cukru - 3 łyżki kakao - 150g mąki pszennej - 250ml mleka - 6 jajek - 40ml rumu lub whisky Masło, mleko, whisky oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy. Polewa czekoladowa: - 200g śmietanki 30% - 150g gorzkiej czekoladyPołamaną czekoladę wraz z śmietaną kremówką umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do ubitych jajek dodajemy jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową, najlepiej w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne brownie to ciasto, które na pewno zostanie na długo w waszej pamięci! (w dobrym brownie podstawą są bardzo mocno napowietrzone jajka, ponieważ nie dodajemy ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/wilgotne-brownie-z-polewa-czekoladowa/