Pierogi po lwowsku

Milena
Obiad
29.11.2018 15:07
Pierogi po lwowsku

Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków sól, pieprz Przygotowanie Mleko zagotowujemy z dodatkiem masła. Pierogi po lwowsku to pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy gotowy. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek i mam pewność, że się nie rozkleją w czasie gotowania. Ja okrasiłam je cebulką i skwarami z boczku, można również podać z kwaśną śmietaną. Przypominają ruskie, choć dzięki dodatkowi kaszy gryczanej są wg mnie bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Tradycyjne pierogi lwowskie przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Gotujemy je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i gorące ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/11/pierogi-po-lwowsku/