Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Magdalena
Obiad
28.11.2018 12:04
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Spróbujcie, polecam 🙂 Składniki: 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) pół czerwonej cebuli 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego I choć wydawałoby się, że kotlety mielone to tak banalny przepis, że nie da się tu nic wymyślić, że smak zawsze będzie ten sam, to… Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). I nie chodzi mi tu o dodatki, bo i tu można zaszaleć i do tradycyjnych kotletów dodać np. ser czy starte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy. Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Moja babcia przygotowywała zupełnie inne kotlety mielone, mój tata inne (najlepsze!), ja robię je też ciut inaczej, nawet moja teściowa ma swój przepis. Obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na drobnych oczkach, podsmażamy (ja wrzucam je obok pulpecików). W międzyczasie warto lekko potrząsnąć/ruszyćz 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Na pytanie co dziś na obiad najczęściej słyszę – pulpety lub mielone. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Pyszne, proste w przygotowaniu kotlety mielone, to jeden z bardziej znanych polskich obiadów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pulpety-w-sosie-pomidorowo-pieczarkowym/