Dietetyczne ciasteczka z otrąb (bez masła,mąki, cukru)

Ewelina
Fit
07.06.2014 7:33
Dietetyczne ciasteczka z otrąb (bez masła,mąki, cukru)

Przepis

Dietetyczne ciasteczka z otrąb (bez masła,mąki, cukru)

Krzyś, mój "pracowy" kolega, który przynosi nie banalne drugie śniadania i przekąski przygotowane przez uzdolnioną kulinarnie małżonkę, zajadał się ostatnio pysznymi ciastkami. A że miałam na wyposażeniu zestaw otrąb i pszennych i owsianych firmy Kupiec m.in. w związku z ogłoszonym KONKURSEM, postanowiłam zakręcić z nich podobne ciasteczka. Poszperałam trochę w sieci w poszukiwaniu jakiś ciekawych receptur, żadna jednak nie spełniała moich dietetycznych oczekiwań - a to mąka, a to łyżka masła, to cukier. Dlatego zdałam się na intuicję i zawartość swojej domowej spiżarni - wyszło pysznie:) Już szykuję się do kolejnego rozdania!

Dietetyczne ciasteczka z otrąb z żurawiną

Do ich przygotowania użyłam:

1 szklankę płatków owsianych (górskich z Kupca)

1 szklankę otrąb pszennych

1 szklankę otrąb owsianych

2 jajka

1 serek homogenizowany

2 łyżki powideł śliwkowych

1 szklankę soku jabłkowego

garść suszonej żurawiny

garść rodzynek

1 łyżeczkę cynamonu

Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam uformowane z masy ciasteczka (wyszło mi 16 sztuk) i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.

Wyszły naprawdę fajne. Nie za słodkie (łasuchy mogą wzbogacić przepis o dodatek miodu), lekko wilgotne niby lekkie a jednak "treściwe". Część ciasteczek "zachomikowałam" przed swoimi domowymi testerami, by sprawdzić jak będą smakować po kilku dniach. Sprawdziły się po tygodniowym leżakowaniu w roli pysznego dodatku do popołudniowej kawki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną