BABKA DWUKOLOROWA

Beata
Ciasta
26.11.2018 15:38
BABKA DWUKOLOROWA

Nie nastraja taka pogoda pozytywnie niestety ;-) Blaszka: 12 x 30 cm Składniki: - 250 g masła (temp. pokojowa) - 4 jajka L - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450 - 150 ml mleka - 3 łyżki kakao - 1 opakowanie owoców kandyzowanych 100 g Dodatkowo: - 1/2 tabliczki czekolady - cukierki do ozdoby - 3 łyżki śmietanki 30% 1.Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę stopniowo na dwa lub trzy razy mąkę przesianą z proszkiem na przemiennie z mlekiem. 2. Na spód dajemy ciasto ciemnie (tak niedbale) i na ciasto jasne z owocami kandyzowanymi. Tym razem babka dwukolorowa, na dole kakaowa, a góra z dodatkiem kandyzowanych owoców, góra polewa czekoladowa i kolorowe kuleczki. 5. Jeśli chcemy babkę z polewą to czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Dzisiaj przepis na babkę, tak mnie naszło, bo bardzo lubię, a dawno nie było. Babka to u mnie obowiązkowy wypiek na każde święta, no jeszcze keks.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2018/11/babka-dwukolorowa.html