PIĄTEK: FISH PIE, CZYLI ZAPIEKANKA Z RYBĄ

Agnieszka
Zapiekanki
23.11.2018 12:11
PIĄTEK: FISH PIE, CZYLI ZAPIEKANKA Z RYBĄ

Pomysł na zapiekankę podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley Składniki: 1 cebula drobno posiekana 1 por drobno posiekany 1 marchew drobno posiekana 1 pietruszka drobno posiekana Kawałek selera drobno posiekany 1 liść laurowy 1 łyżka oleju ½ szklanki białego wytrawnego wina 300-500 g ryby morskiej (morszczuk, czarny drosz, łosoś) – może być mrożona 1 łyżka koncentratu pomidorowego Garść posiekanej natki pietruszki W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami, na które składa się warzywno-mięsny sos (odpowiednio z baraniny i wołowiny), zapieczony pod warstwą pure. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Fish pie – zapiekanka inaczej Pokoleniu X, a częściowo również generacji Y, czyli ludziom pamiętającym koniec lat 80 i początek 90. ubiegłego wieku, zapiekanka kojarzy się z długą jak wagon bagietką przekrojoną na pół, posypaną pieczarkami i tartym serem, zapieczona na złoto. , tak jak każdy paj, można zrobić na bazie mięsa z pure ziemniaczanym, lub lekką jak puch kołderką z kalafiora ale również w wersji wegetariańskiej, klasyczną lub w słoiku. Następnie wyłóż rybę na duszące się warzywa, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na niego cebule i smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W naszym domu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia, lub kalafiora, który został w lodówce. Sól i pieprz do smaku Pure 1 mała główka kalafiora 3 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła ½ szklanki tartego parmezanu ¼ szklanki mleka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na samym końcu jest ryba: najpierw duszona na parze, a później zapieczona z resztą składników. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure. Włóż do nich 2 łyżki masła, wlej mleko, wstaw na niewielki ogień i ubij całość na gładką masę. Krok 1 Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Fish pie to wariacja na temat sheperd’s pie, zapiekanka prosta do zrobienia i niezwykle smakowita. Po 5 minutach dołóż do garna z ziemniakami umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz 2 obrane ząbki czosnku. Warto przetestować go w święta, kiedy w lodówce na pewno zostanie sporo karpia. Krok 3 Wlej na patelnię pół szklanki wytrawnego wina, podkręć temperaturę i odparuj alkohol. Wlej na patelnię około pół szklanki wody, dodaj liść laurowy, doprowadź do wrzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-fish-pie-czyli-zapiekanka-z-ryba/