CZWARTEK: MEKSYKAŃSKIE ZAPIEKANE SŁODKIE ZIEMNIAKI

Agnieszka
Zapiekanki
22.11.2018 9:21
CZWARTEK: MEKSYKAŃSKIE ZAPIEKANE SŁODKIE ZIEMNIAKI

Przepis pochodzi z bloga pinchofyum.com Składniki: 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 filet z indyka (opcjonalnie) 1 mała cebula 1/4 szklanki jogurtu Kika łyżek kremowego serka białego 1 kulka mozzarelli (może też być cheddar lub inny miękki ser) Mały pęczek kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta kminu rzymskiego 1 łyżka masła 1 łyżeczka oleju Dość łatwe Liczba porcji: 2 Zanim Hiszpanie podbili Meksyk przywożąc sobą czosnek, cebulę, wołowinę, wieprzowinę i mnóstwo innych nieznanych w Nowym Świecie składników kulinarnych, miejscowa kuchnia, ze względu na małą ilość dostępnego mięsa, oparta była głównie o warzywa (i owoce morza na wybrzeżu), w tym głównie o fasolę i kukurydze. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż nóż będzie łatwo wchodzić w miąższ batatów. W przepisie, który Wam dzisiaj proponujemy fundamentem dania są upieczone łódeczki z batatów, ale głównie rolę grają kukurydza, podprażona wcześniej na patelni oraz czerwona fasola. Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni i smaż mięso przez 5-8 minut aż będzie lekko przysmażone. Dodaj do batatów kukurydzę, cebulę, odsączoną z wody fasolkę czerwoną, indyka, 1/4 kubka jogurtu, kilka łyżek kremowego serka, posiekaną kolendrę. Przełóż patelnię na palnik i wyłóż na nią łyżkę masła. Zapiekane łódeczki z batatów świetnie nadają się na lunch do pracy. Na wierzch każdego ziemniaka połóż porwaną na kawałki mozzarellę. Przekładaj masę do upieczonych skórek z batatów, lekko ugniataj, żeby całość zmieścić w batatowych łódeczkach. Łódeczki ładnie wyglądają i super smakują o czym najlepiej świadczy fakt, że nasz 19-miesięczny Miłosz ze smakiem zjadł prawie całą, pokaźnych rozmiarów połówkę batata. Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, ponownie wstaw na ogień i mocno rozgrzej. Odcedź kukurydzę i wysyp na patelnię. Posiekaj drobno cebulę i wysyp na patelnię. Lekko al dente ziarenka zatopione w kremowym pure ze słodkich ziemniaków tworzą intrygującą kompozycję. Wstaw do piekarnika i zapiekaj aż ser rozpuści się i lekko się przypiecze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-meksykanskie-zapiekane-slodkie-ziemniaki/