Makaron w pomidorowym sosie zapiekany z cukinią i mozzarellą

Ewa
Zapiekanki
16.11.2018 8:00
Makaron w pomidorowym sosie zapiekany z cukinią i mozzarellą

Taka zapiekanka to prosty i nieskomplikowany pomysł na obiad lub kolację na ciepło:) U nas przyjmie się na pewno;) 400-500 g makaronu penne 1 młoda cukinia 2 kulki mozzarelli 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów kilka listków świeżej bazylii szczypta oregano sól, pieprz, cukier Udostępnij Zapisz Tego lata odkryłam jak smaczna może być młoda cukinia na surowo, dlatego i tym razem postanowiłam nie podsmażać jej do makaronowej zapiekanki, ale wykorzystać na surowo i zjeść taką lekko al dente;) Cukinię kroimy na ćwiartki (opcjonalnie można ją dodatkowo chwilę podsmażyć na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju). Sos pomidorowy gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory (do puszki po pomidorach wlewamy niewielką ilość wody, potrząsamy, zbierając sos ze ścianek puszki, wlewamy do rondelka). Dodajemy szczyptę oregano, sól, pieprz, około 1 łyżeczkę cukru oraz posiekane liście bazylii. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek – chwilę smażymy, cały czas mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/11/16/makaron-w-pomidorowym-sosie-zapiekany-z-cukinia-i-mozzarella/