Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami

Ewa
Ciasta
10.11.2018 8:07
Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami

mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej (ok. 1/2 szkl.) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko ok. 100 g masła Masa orzechowa: 180 g orzechów włoskich 130 g cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150 g masła Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Udostępnij Zapisz Ten kakaowy biszkopt z masą jabłkową, gęstą masą budyniową i podprażonymi orzechami to doskonałe ciasto nie tylko na niedzielny poczęstunek. Zdejmujemy z palnika i do gorącej masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec do musu jabłkowego dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie. Na jeden z blatów wykładamy lekko przestudzony mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem. Biszkopt kakaowy 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. Gdy składniki się połączą dodajemy orzechy, podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Na koniec wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Świetnie też sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach czy świętach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/11/10/ciasto-jablkowo-budyniowe-z-orzechami/