dyniowe curry z brukselką, cukinią, quinoa i kolendrą

Obiad
25.10.2018 11:13
dyniowe curry z brukselką, cukinią, quinoa i kolendrą

Składniki kawałek dyni 1 cukinia 4 brukselki 1/2 szklanki ciecierzycy 1/2 szklanki quinoa 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczek świeżej kolendry 1 duża puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku szczypta kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej szczypta kurkumy sól do smaku sok z 1 limonki oliwa z oliwek Do swojego curry dodałam produkty, które lubię – bogatą w witaminę E brukselkę, cukinię pełną soli mineralnych, bogatą w wartości odżywcze dynię oraz ciecierzycę, kaszę quinoa oraz jęczmienną. Zamknięta od kilku dni w domu z racji pozabiegowej rekonwalescencji staram się w pełni wykorzystać czas na regenerację organizmu i powrót do pełni sił. Niech każdy z Was oceni, jak rozumieć to wyrażenie – w każdym razie comfort czy nie comfort, dla mnie to po prostu pyszne jedzenie, które “dobrze nam robi i poprawia samopoczucie. Ponieważ staram się w pełni korzystać z sezonowych produktów, kupiłam dynię, kilka innych warzyw i ugotowałam kremowe, rozgrzewające, niezwykle jesienne curry. Doprawiam do smaku – sokiem z limonki, kminem rzymskim, trawą cytrynową, solą i pieprzem, dosypuję także szczyptę kurkumy i wlewam mleczko kokosowe w całości. Curry dyniowe z brukselką, cukinią, quinoa, ciecierzycą i kolendrą Smacznego czytaj przepis Na kawowym stoliku dzbanek pełen ulubionej herbaty. Gotowanie musiałam odstawić na kilka dni na boczny tor, co tylko sprawiło, że … stęskniłam się za nim! Wykonanie Na patelni rozgrzewam oliwę, wsypuję ciecierzycę i obie kasze, dodaję przekrojony ząbek czosnku oraz gałązkę świeżej kolendry. Dodałam brukselkę, cukinię, sporo świeżej kolendry, a także ciecierzycę, quinoa oraz nieco kaszy jęczmiennej. A jak przygotować takie curry dyniowe z brukselką, cukinią, quinoa, ciecierzycą i kolendrą?