piernik z figami i kajmakiem

Magdalena
Ciasta
23.10.2018 9:56
piernik z figami i kajmakiem

*keksówka 25*10cm Składniki: - 4 jajka - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - 250 g masła - 3 duże łyżki gorzkiego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - opakowanie przyprawy do piernika - 8 łyżek wody dodatkowo: - słoiczek konfitury z figi (używam z firmy Stovit) - 2 łyżki kajmaku lub masy krówkowej - kilka suszonych moreli - łyżka orzechów włoskich Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś konfitury z figi, nie jest ona jeszcze u nas tak bardzo popularna a szkoda, bo jest przepyszna. Miałam ochotę na takiego zwykłego ale w trakcie pozmieniałam i wyszedł mi z tego placuszek na bogato. Potraficie się oprzeć kawałkowi wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao? I świetnie się komponuje właśnie z takimi ciastami, gdzie trzeba przełamać smak i nadać charakteru. Dolny posmarować konfiturą z figi i przykryć górną częścią ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2018/10/murzynek-z-figami-i-kajmakiem.html