Burgery dyniowe na podpłomykach orkiszowych z chutnejem śliwkowym

Dorota
Obiad
21.10.2018 20:53
Burgery dyniowe na podpłomykach orkiszowych z chutnejem śliwkowym

Burgery dyniowe na podpłomykach orkiszowych z chutney’em śliwkowym Składniki na burgery: 1 szklanka puree z dyni 1 szklanka ciecierzycy z puszki ½ tartej cukinii 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki mąki owsianej Burgery dyniowe na podpłomykach orkiszowych z chutnejem śliwkowym Z początkiem jesieni rzucam się na dynię, jak wygłodniałe dziecko i tak już zostaje jakoś do marca. Burgery dyniowe z kaszy jaglanej możecie podać oczywiście z czymkolwiek chcecie, ale mówię Wam – w mariażu z tym śliwkowym dipem smakuje wyśmienicie! Z pomocą przychodzą podpłomyki, które można zrobić zarówno ze zwykłej mąki pszennej, jak i z pełnoziarnistej czy orkiszowej, a robi się je dosłownie chwilę. Na podpłomyku rozsmarowujemy chutney śliwkowy, układamy chipsy z jarmużu, na to kładziemy plasterki gruszki i burgera. Przepis na podpłomyki orkiszowe: Składniki (8 placuszków): 250 g maki orkiszowej 150 ml ciepłej wody 1 tsp soli Czarnuszka Przygotowanie: Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, dodajemy przyprawy i chwile ugniatamy. Każdą wałkujemy lub lekko dłońmi formujemy na kształt placka i smażymy na suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Burgery dyniowe z chutney śliwkowym na takich podpłomykach są pożywne i przepyszne. Tym razem upieczoną wcześniej dynię zamieniłam w pyszne i zdrowe burgery (czy kotleciki), które podałam na domowych podpłomykach. W związku z tym nie miałam czasu na skomplikowana stylizację. Taki mus dyniowy zawsze dobrze mieć gotowy w lodówce albo w zamrażarce, bo jesienią i zimą przyda się w każdych okolicznościach! Dodatkowo: 1 gruszka, pokrojona w półplasterki garść jarmużu 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Burgery można również usmażyć na patelni, na której najpierw rozgrzewamy olej roślinny. Tym razem połączyłam je w jedno i zrobiłam chutney śliwkowy z czerwoną cebulą. Najczęściej na oko łączę mąkę i wodę, do uzyskania elastycznego ciasta, formuję ręką placki i smażę na suchej patelni. Po pierwsze – burgery vel kotleciki dyniowe Głównym bohaterem tego dania są oczywiście burgery dyniowe. Czarny talerzyk to tak naprawdę małe naczynie do zapiekania, które kupiłam za całe 1 zł na targu staroci. Całość jest słodko – ostra i doskonale zamyka się w podpłomykach. Wykorzystałam własnoręcznie robione przeze mnie tła – jedno czarne, a drugie w kolorach ciemnego niebieskiego – granatu. Poza tym, takie podpłomyki robi się dosłownie chwilę, o czym się zaraz przekonanie. Rzadko kupuję chleb, bo zazwyczaj kończy się to zjedzeniem połowy bochenka na raz. Zwiększyłam cienie i czerń, zmniejszyłam highlights i pobawiłam się suwakami, tworząc lekką mgiełkę na zdjęciu. Czy kilka słów o fotografii kulinarnej Zdjęcie robiłam wieczorem, kiedy słońca nie było już prawie wcale i musiałam się spieszyć. Na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy jarmuż i skarplamy go oliwą, solimy i pieprzymy. Przepis na chutney dodawałam już wcześniej i znajdziecie go tutaj. Po trzecie – chutney śliwkowy i inne dodatki Czatnej śliwkowy albo cebulowy to moje ulubione sosy do serów i mięs.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://flymetothespoon.com/pl/burgery-dyniowe-na-podplomykach-orkiszowych-z-chutnejem-sliwkowym/