SZARLOTKA ORZECHOWA Z ŻURAWINĄ I PIANKĄ

Beata
Ciasta
19.10.2018 10:15
SZARLOTKA ORZECHOWA Z ŻURAWINĄ I PIANKĄ

Składniki ciasto kruche orzechowe: 1 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła zimnego pokrojonego w kostkę 1. Reszta: 2 kg jabłek 1,5 szklanki żurawiny cynamon 1 łyżka bułki tartej 3 białka (pozostałe od żółtek) 100 g drobnego cukru szczypta soli 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli trzeba odciskamy sok, dodajemy posiekaną żurawiną i cynamon, mieszamy. Pomysł na tą szarlotkę zaczerpnęłam z bloga moje wypieki , oczywiście moja szarlotka taka piękna nie wyszła, bo nie miałam ekstraktu z wanilii i ogólnie przepis trochę zmieniłam, bo nie chciało mi się żurawiny i jabłek dodatkowo dusić na maśle i słodzić. Większą część ciasta wyjęłam, starłam na tarce o grubych oczkach, troszkę ręką ugniotłam i podpiekłam 15 minut w 180 stopniach. Jabłka tradycyjnie starłam na tarce, były bardzo soczyste, więc trochę odcisnęłam sok, dodałam żurawinę i cynamon i wymieszałam. Moje ciasto było za miękkie więc dodałam 2 łyżki mąki, jak by było za twarde, to możemy dodać łyżkę wody. 2. Przesypałam na stolnicę, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszałam. Szarlotka wyszła naprawdę pyszna, robotę robi ciasto z dodatkiem orzechów laskowych :-) 3. Na bezę ścieramy drugą część ciasta orzechowego. Jak powstanie gładka, błyszcząca masa wykładamy ją na nasze jabłka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2018/10/szarlotka-orzechowa-z-zurawina-i-pianka.html