Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej

Aleksandra
Dania mączne
16.10.2018 19:17
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej

Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Jako że zaczyna się sezon na dynię pokusiłam się o przygotowanie przepisu na domowy chleb bezglutenowy na bazie dyni piżmowej. A, no i jeszcze jedno – jeżeli nie chcecie, aby chleb wyszedł popękany tak jak na zdjęciach, przed wstawieniem do piekarnika poprzecinajcie ciasto wzdłuż lub w zygzak. Dzięki takiemu połączeniu, chleb wyjdzie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku – z samą mąką kukurydzianą chleb oczywiście również wyjdzie, ale będzie bardziej żółty i mniej chrupiący. Piecz przez 25 minut w 220*C. W trakcie pieczenia dyni zblenduj na mąkę płatki owsiane. Piecz przez 25 minut w 220*C. W trakcie pieczenia dyni zblenduj na mąkę płatki owsiane. Nie wyjmuj od razu z piekarnika jak chlebek się upiecze, niech jeszcze odczeka kilka minut. Nie wyjmuj od razu z piekarnika jak chlebek się upiecze, niech jeszcze odczeka kilka minut. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Domowy chleb bezglutenowy o wiele łatwiej przygotować z wagą kuchenną, jako że bardzo ważne jest zachowanie proporcji mąki, wody i drożdży. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Piecz przez 40 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Piecz przez 40 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/chleb-bezglutenowy-z-dyni-pizmowej/