CIASTO LION

Beata
Ciasta
12.10.2018 10:56
CIASTO LION

Miłego piątku :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu Smacznego :-) Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy (teraz możemy wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na niskich obrotach miksera). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy górę. Tym razem padło na ciasto Lion, przepis znalazłam tutaj , przepis trochę zmodyfikowałam, bo dałam mniej masy kajmakowej i na górę nie dawałam batoników lion, bo słodkości byłoby za dużo, a przesłodzonych ciast nie lubimy. Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Po upieczeniu stukamy blaszką z biszkoptem o blat i odstawiamy do wystudzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2018/10/ciasto-lion.html