Krem z dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem

Zupy
12.10.2018 10:21
Krem z dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem

🙂 Składniki: 1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg) 2-3 duże marchewki 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta papryki ostrej szczypta kardamonu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania 🙂 spróbowałam i nie żałuję – zagości częściej, mimo, że mam w piwnicy dynie z ogrodu – za co mi się oberwało, że kupuję jak jest 😉 ale wytłumaczyłam się z powodów i zostało mi przebaczone 🙂 Dynia hokkaido jest naprawdę świetnym rozwiązaniem do przygotowania szybkiej zupy – wystarczy ją umyć, pokroić, aby wyjąć miąższ z ziarnami i potem w drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido – ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami. Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem (ilość taka, aby wszystkie warzyw jakie dodamy były tylko przykryte) wkładamy kawałek selera, pietruszkę i ziele angielskie. Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2015/12/zupa-krem-dyniowo-marchewkowa-z/