Tort Coco Jambo

Nawoja
Ciasta
03.10.2018 12:24
Tort Coco Jambo

Ciasto kruche - 2 żółtka - 70 g cukru pudru - 120 g zimnego masła - 150 g mąki pszennej T450 - 25 g płatków migdałowych - 15 g gorzkiego kakao - 15 g wiórków kokosowych Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto. ): Blat kakaowy -- 1/2 kremu ananasowego -- blat kakaowy -- pozostała część kremu -- beza kokosowa -- wstawić na ok. 2h. do lodówki, do schłodzenia -- wylać ganache -- chłodzić kolejne 5-6h, a najlepiej całą noc -- delikatnie okroić tort w tortownicy, odpiąć obręcz, wysunąć tort i obsypać jego boki wiórkami kokosowymi Beza kokosowa - 2 białka - szczypta soli - 120 g cukru pudru - 50 g wiórków kokosowych - 20 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ganache czekoladowy + dodatki - 150 g mlecznej czekolady - 5 łyżek mleka - 30 g masła - wiórki kokosowe - do obsypania boków tortu (po schłodzeniu) - dekoracja - czipsy kokosowe + czub świeżego ananasa Wszystkie składniki, poza wiórkami, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Pieczenie Temperatura: 175ºC Czas: ok. 25 min. Temperatura: 175ºC Czas: ok. 25 min. Bezę wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy i studzić na kratce. Krem ananasowy - 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone - 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% - 4 łyżki cukru pudru - 1/2 puszki drobno pokrojonych ananasów Podzielić na 2 równe części, każdą owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania bezy kokosowej. Wszystkie składniki, poza ananasem, umieścić w misie i ubić na gładki, gęsty krem. Palcami wyrównać i piec ok. 25min. Po upieczeniu delikatnie wyjąć krążek ciasta i studzić na kratce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/10/tort-coco-jambo.html