Szarlotka z pianką i kruszonką

Ciasta
29.09.2018 18:33
Szarlotka z pianką i kruszonką

Składniki na ciasto do kruchej szarlotki 250 g zimnego masła 3 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 3 jajka – białka i żółtka oddzielnie 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki białego cukru do piany szczypta soli cukier puder do dekoracji Jabłka na szarlotkę 2 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja waniliowa Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Kulę ciasta dzielimy na 2 części – 2/3 i 1/3 – i wszystko chowamy do lodówki na min. godzinę. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. W tym czasie pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz pozostałego cukru. Na podpieczony kruchy spod wykładamy wystudzone jabłka, na nie warstwę ubitej piany. Sprawdź, jak szybko upiecMąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, w której będziemy zarabiać ciasto. Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka na naszą szarlotkę. Po ostygnięciu wierch można posypać cukrem pudrem lub udekorować na przykład czekoladą. Bierzemy większą część ciasto i wykładamy nim spód dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser. Ciasto na wierzchu powinno być złote i chrupiące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-pianka-i-kruszonka.html