Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasta
26.09.2018 9:54
Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Składniki (forma na tartę o średnicy 24cm): 200 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 1 małe jajko ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej 500 g śliwek kruszonka: 50g masła + 45 g cukru + 75 g mąki Noże, które towarzyszą mi w kuchni podczas przygotowania potraw przechowuję w drewnianym bloku, dzięki czemu nie tylko są pod ręką, ale również nie stykają się ze sobą. Idealnie sprawdza się do siekania warzyw i owoców, choć nie straszne mu również krojenie mięs bez kości, to prawdziwa maszyna : ) Dzięki specjalnym wyżłobieniom na krawędzi jedzenie nie przykleja się do jego ostrza. Jesień to również najlepszy moment żeby zaprzyjaźnić się z dobrym nożem, wkraczamy bowiem na stałe w świat szarlotek, ciast z gruszkami, śliwkami, a także warzywnych potrawek i gulaszy : ) Przestudzić (jeśli tak jak ja nie będzie mogli się doczekać i zaczniecie kroić jeszcze ciepłą, sok ze śliwek może delikatnie wyciekać ; ) i pokroić w trójkąty. Aby nóż służył nam jak najdłużej, pod przepisem przygotowałam dla Was również kilka trików jak utrzymać go w dobrej formie przez długie lata. Do jej przygotowania potrzebujemy kilku podstawowych składników, które przeważnie każdy z nas ma w swojej kuchni, a efekt jest przepyszny! Po tym czasie rozwałkować na kształt koła o średnicy większej niż forma, w razie potrzeby podsypać mąką. Nóż staram się umyć od razu po użyciu (lub chociaż przepłukać go szybko wodą) zwłaszcza jeśli używam go do krojenia, cytrusów, pomidorów, czy barwiących produktów. Ostrzałek jest wiele, ale trzymam się zasady, że nóż ostrzymy materiałem twardszym od ostrza. Jeśli dobrze pamiętam, krojenie i szatkowanie nie należy do Waszych ulubionych zadań i często trochę odstrasza, ale da się temu zaradzić. Poza charakterystycznym dźwiękiem, który wydają przy zetknięciu z nożem, mam wrażenie, że znacząco wpływają na poziom stępienia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut, do czasu aż ciasto nabierze jasno złotego koloru. Zauważyłam, że szybciej wtedy się tępią i matowieją, a jeśli mają dodatkowo drewnianą rękojeść, nasiąka ona wodą i po pewnym czasie pęka. Nóż jest bardzo charakterystyczny, bo wygląda jak mały tasak, ale ja uwielbiam go za jego uniwersalność!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/tarta-ze-sliwkami-i-kruszonka/