Krem z pieczonej dyni z curry

kardamonovy
Zupy
25.09.2018 9:39
Krem z pieczonej dyni z curry

Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami Krem z kiszonej kapusty Krem z borowików z mascarpone Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika 3 kromki ulubionego chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. Od jakiegoś miesiąca, w kuchni na oknie pięknie prezentowała się dynia z Czarnocina. Podobne przepisy: Krem z groszku z grzankami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/krem-z-pieczonej-dyni-z-curry/