Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna

Agata
Przetwory
24.09.2018 17:45
Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna

Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne pasty: Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 1000 g czerwonej papryki 600 g bakłażana 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mimo, że w kalendarzu mamy jeszcze lato, a za oknem temperatury także ciągle letnie, to już powoli dni stają się coraz krótsze, noce coraz zimniejsze, a my nabieramy ochoty na ciepłe dania z dodatkiem jesiennych warzyw. Po tym czasie z warzyw zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, z papryczki usuwamy nasionka i również drobno kroimy. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Możemy ją także zamknąć na zimę w słoikach, żeby w zimowe dni cieszyć się smakiem pysznych pieczonych warzyw. I jednym z takich da jest właśnie ajvar (ajwar), bałkańska pasta przygotowana z papryki i bakłażana.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/09/ajvar-ajwar-balkanska-pasta-warzywna.html