Wegańskie ciasto z kruszonką i śliwkami. Wygląda i smakuje, jak „normalne” ciasto :)

Zjem
Fit
23.09.2018 15:16
Wegańskie ciasto z kruszonką i śliwkami.  Wygląda i smakuje, jak „normalne” ciasto :)

mleka kokosowego z kartonika lub własnej produkcji z wiórków kokosowych (przepis) 1/2 szkl. oleju rzepakowego/z pestek winogron lub oleju kokosowego – rozpuszczonego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 duże ciemne śliwki (wypestkowane i pokrojone na ćwiartki) Kruszonka: 50 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa), 25 g eryrolu, 25 g oleju kokosowego w stałej formie lub margaryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki na tortownicę ok ø 22 cm: 1 i 1/2 szkl mąki ( u mnie orkiszowa tortowa), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szkl. erytrolu lub zwykłego cukru*, 4 łyżki cynamonu 9 łyżek aquafaby – czyli wody po gotowaniu ciecierzycy (u mnie zalewa z puszki po cieciorce), 1/2 szkl. Uprzedzając – wiem, że część wegan nie akceptuje miodu, ale ja nie jestem weganką, więc jem go, gdy mam na niego ochotę 🙂 Aquafaba – zamiennik jajek – przelicznik: 3 łyżki aquafaby to odpowiednik 1 jajka. Tort dla alergika – bez mleka, masła i jajek Zdrowe pieguski z czekoladą Wyjątkowa szarlotka – bez mąki, jajek i glutenu Karmelowe ciasteczka “Mocny ząbek 🙂 (Odwiedzono 9 805 razy, 1 wizyt dzisiaj) Zamieniłam je na aquafabę – czyli wodę po ciecierzycy z puszki (zobacz co można z niej wyczarować). Zobacz też inne przepisy bez jajek (kliknij opis lub zdjęcie ): Czekoladowy mus z aquafaby – bardzo szybki w wykonaniu. Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki: przesianą mąkę, ubitą aquafabę, mleko kokosowe, olej i ekstrakt z wanilii – całość mieszamy do połączenia składników. Poza tym, jak nie uprzedzicie swoich Gości, to nie zorientują się, że jedzą ciasto bez jajek i mleka, a nawet masła 🙂 Mleko kokosowe – zobacz jak je łatwo samemu zrobić 🙂 Mleko kokosowe, czyli napój roślinny możesz również sama wykonać. Więcej na temat aquafaby znajdziesz u Karoliny z Nicpoń w kuchni 🙂 Beziki z aquafaby – zawsze wychodzą 🙂 W oddzielnym naczyniu miksujemy na sztywno aquafabę, następnie stopniowo dodajemy do niej słodziwo – cały czas miksując. Biszkopt z aquafaby – łatwy i oszczędny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/weganskie-ciasto-z-kruszonka-i-owocami/