Fasolka po bretońsku

Anna
Obiad
22.09.2018 11:59
Fasolka po bretońsku

Składniki na fasolkę po bretońsku: - 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) - 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy - 300 g boczku wędzonego - 2 marchewki - mały korzeń selera - korzeń pietruszki - duży ziemniak - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej - 2 łyżki majeranku - łyżeczka cząbru - łyżka mielonego kminku - 2 listki laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - łyżeczka słodkiej papryki - łyżeczka papryki wędzonej - łyżka pieprzu ziołowego - łyżeczka pieprzu naturalnego - 1/2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) Sam boczek dodać do fasoli, a na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i wrzucić do fasoli. - Fasolę po moczeniu gotować w tej samej wodzie przez około 30 minut, ewentualnie dodać więcej wody, aby pokrywała fasolę. - Jeśli chcemy dodać do fasoli pomidory to najpierw, należy je sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Do fasoli ze świeżymi pomidorami można dodać koncentrat, który wzmocni ich smak i nieco zagęści fasolkę. - Następnie podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę i również dodać do fasoli. - Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak również na dzień następny po podgrzaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujwdomu.blogspot.com/2018/09/fasolka-po-bretonsku.html