CZWARTEK: PROVENCAL TIAN, CZYLI RATATOUILLE INACZEJ

Agnieszka
Obiad
20.09.2018 7:27
CZWARTEK: PROVENCAL TIAN, CZYLI RATATOUILLE INACZEJ

Ratatouille to danie z duszonych, pokrojonych w kostkę warzyw, tymczasem, co widać na filmie wyraźnie, przed długi nos kulinarnego krytyka trafiły warzywa pokrojone w zgrabne krążki. Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: 1 średniej wielkości cukinia zielona 1 średniej wielkości cukinia żółta 1 średniej wielkości bakłażan 3 żółte pomidory 3 czerwone pomidory Ten próbuje, twarz mu się rozpromienia, w oku szkli się łza wzruszenia, bo kęs potrawy przeniósł go w czasy dzieciństwa i smaków maminej kuchni. Żeby było jeszcze ciekawiej, w kuchni francuskiej istnieje bardzo podobne danie od pokoleń przygotowywane w Prowansji i nazywa się tian. Sos 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki całych pomidorów 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Mały pęczek bazylii lub pietruszk, drobno posiekane Konsultant kulinarny, znany amerykański kucharz Thomas Keller tłumaczył, że to lekko przekręcona wersja ratatouille, zaczerpnięta z jednej z francuskich książek kulinarnych z nurtu novelle cuisine. Zamieszaj i smaż przez 2-3 minuty, a następnie wej do rondla dwie puszki przesiekanych pomidorów wraz z sokiem, dodaj siekana bazylię lub pietruszkę, przykryj, zmniejsz ogień i duś 10 minut. Liczba porcji: 2 duże Poziom trudności: Nie za trudne Pamiętacie jedną z ostatnich scen disney’owskiej kreskówki Ratotouille, kiedy do restauracji przychodzi surowy krytyk, przekonany, że następnego dnia opublikuje miażdżącą recenzję, rujnując biznes Gusteau? To cienko w plastry pokrojone warzywa, zapieczone w pomidorowo-paprykowym sosie. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że potrwa ugotowana przez szczura Remy’ego z ratatouille ma niewiele wspólnego. Ułóż na nim pokrojone warzywa, na przemian kładąc cukinie, pomidory i bakłażana. Sól i pieprz do smaku Łyżka przypraw włoskich (według tego przepisu) lub przepisu) lub 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 W kwadratowym naczyniu kładź krążki w szeregu. Tyle, że jak się okazało, ściągnął przepis, który pochodzi z kuchni… tureckiej. Problem w tym, że to nie było ratatouille. Pamiętajcie, żeby kupić warzywa podobnej średnicy co ułatwi układanie ich w naczyniu żaroodpornym. Krok 2 W międzyczasie umyj cukinie, bakłażan i pomidory.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-provencal-tian-czyli-ratatouille-inaczej/