Pierogi z mięsem drobiowym (rosołowym)

Obiad
17.09.2018 19:40
Pierogi z mięsem drobiowym (rosołowym)

Farsz: ok. 250 ugotowanego mięsa drobiowego z bulionu (np. mięso z dwóch udek kurczaka) 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 średnia cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej 30 g masła 230 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Z przepisu uzyskacie ok. 15-20 pierogów w zależności od wielkości (ja przygotowałam równo 17 średniej wielkości pierogów). Dodatkowo: sól do gotowania wody mąka do podsypywania ciasta cebula, skwarki do okraszenia Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Oddzielone od kości mięso (bez skóry) zmielić wraz z marchewkami, pietruszką i podsmażoną cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Po ugotowaniu można posypać usmażoną cebulą czy skwarkami (ja posypałam cebulą podsmażoną z kiełbasą drobiową). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 400 g). Zawsze kiedy gotujecie rosół czy po prostu wywar drobiowy pod inną zupę, możecie użyć mięsa do przygotowania farszu. Jeśli macie więcej mięsa, po prostu zwiększcie ilość ciasta na pierogi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/pierogi-z-miesem-drobiowym-rosolowym/