Ciasto budyniowe z dżemem i bezą

Kasia
Ciasta
14.09.2018 11:24
Ciasto budyniowe z dżemem i bezą

Pyszne ciacho do kawy,na niedzielę ,lub na jakąś specjalną okazje,ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki bo jest lekko kwaskowy i fajnie się kontrastuje ze słodkim kremem i bezą,ale fajnie sprawdzi się też wiśniowy-polecam Składnki: - na blaszkę-25-36cm - na ciasto: - 3 szkl.mąki pszennej,1/2 szkl. cukru pudru - 1 kostka margaryny,6 żółtek - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - na bezę: - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 i 1/2 szkl.cukru - 6 białek - na krem: - 200g masła,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki mąki pszennej, - 2 szkl. Robimy w tym czasie krem: szklankę mleka zagotować z cukrem,resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąkami,po czym wlać do zagotowanego mleka i mieszać aż mocno zgęstnieje,wystudzić. Przygotowujemy bezę ubijamy białka na sztywno dodajemy cukier i mąkę miksujemy aż będzie sztywna,wykładamy po pół na każdą blachę posmarowaną dżemem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2018/09/ciasto-budyniowe-z-dzemem-i-beza.html