Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe

Piotr
Dieta i żywienie
12.09.2018 17:51
Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe

Dzisiaj przedstawimy Wam najbardziej popularne połączenia żywieniowe.

Te „duety”, które najczęściej goszczą na naszym stole potrafią przynieść wiele dobrego dla naszego zdrowia.

Jednak niektóre połączenia nie są właściwe i powinno się ich unikać.

DOBRE POŁĄCZENIA

MIĘSO I CHRZAN

To bardzo znane połączenie, które najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie świątecznym.

Chrzan, który dodajemy do potraw poprawia i przyspiesza przemianę materii.

Wykazuje także działanie bakteriobójcze.

Świąteczne przysmaki często są dość tłuste jak np. kiełbasa.

Jednak kiedy połączymy ją z chrzanem to nasz organizm zacznie o wiele szybciej spalać te kalorie.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #1

CZERWONA PAPRYKA I FASOLA

Jak pokazują statystyki, bardzo duży procent ludzi na całym świecie cierpi na niedobór żelaza.

A ten pierwiastek odgrywa kluczową rolę w procesie wytwarzania hemoglobiny.

To prawda, że w wielu produktach takich jak ryby czy warzywa znajduje się odpowiednia dawka żelaza.

Jednak tylko ok. 10% żelaza zostaje przyswojone do naszego organizmu.

Łącząc produkty zawierające żelazo z papryką, która zawiera dużo witaminy C, znacznie poprawiamy przyswajalność tego ważnego pierwiastka.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #2

MARCHEW I MASŁO

Gotowana marchew bardzo często ląduje na naszych talerza.

Jeszcze częściej jedzą ją nasze dzieci.

Marchew jest także warzywem szczególnie polecanym dla osób w podeszłym wieku.

To bardzo zdrowe warzywo zawierające bardzo cenny beta-karoten.

Dodając do gotowanej marchewki odrobinę masła sprawiamy, że beta-karoten, czyli prowitamina A przekształci się w witaminę A.

Już sam beta-karoten świetnie wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Witamina A jest za to bardzo potrzebna do prawidłowego metabolizmu białka w organizmie.

Dodatkowo wzmacnia błony śluzowe, gardła, nosa, ust oraz płuc.

Dzięki temu chroni je przed infekcjami.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #3

OLIWA I KAPUSTA KISZONA

O tym, że kiszona kapusta jest zdrowsza od gotowanej czy surowej wiadomo od dawna.

Zawiera mnóstwo witaminy B12, a także witaminy C.

Jednak łącząc kapustę kiszoną z oliwą sprawimy, że witaminy w niej zawarte będą lepiej przyswajalne.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #4

JOGURT I SZPINAK

Warto jeść szpinak ze względu na zawartość kwasu foliowego.

Jest on nie tylko potrzebny kobietom w ciąży, ale również wszystkim.

Szpinak przez lata uważany był za jedno z najlepszych źródeł żelaza.

Niestety nie jest to prawda.

Oprócz kwasu foliowego znajdują się w nim cenne witaminy i sole mineralne.

Jednak szpinak zawiera kwas szczawiowy, który ma niekorzystny wpływ na przyswajanie wapnia.

Dodatkowo wchłonięty przez nasz organizm kwas szczawiowy zaczyna odkładać się w narządach wewnętrznych.

W przypadku kiedy nasza dieta zawiera dużo kwasu szczawiowego, a jest uboga w wapń to dochodzi do niedoboru tego pierwiastka.

Jednak wystarczy połączyć szpinak z jogurtem, a wapń który znajduje się w nabiale połączy się z kwasem szczawiowym i nie naruszy zasobów wapnia w naszym organizmie.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #5

ZŁE POŁĄCZENIA

BIAŁY SER I POMIDORY

Często spożywamy pomidory z białym serem.

Jednak regularne jedzenie tych produktów jednocześnie może sprzyjać bolesnej chorobie stawów – dnie moczanowej.

Kwasy zawarte w pomidorach łącząc się z wapniem powodują powstawanie nierozpuszczalnych kryształków, które są gromadzone w stawach.

Wywołują one silne bóle, które skutecznie utrudniają nam życie.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #6

POMIDORY I OGÓRKI

Surowe ogórki zawierają enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C.

Dlatego nie warto łączyć świeżego ogórka z warzywami, które zawierają witaminę C.

Pamiętaj, że witamina C jest najważniejszą witaminą jeżeli chodzi o nasz układ odpornościowy.

Lepiej jest łączyć kiszone ogórki z pomidorami.

W takim zestawieniu askorbinaza ulega zniszczeniu.

Kiedy łączymy te dwa produkty, utrata cennej witaminy C jest bardzo duża.

Jednak nie tylko witamina C znajduje się w pomidorach.

To połączenie przyniesie nam inne duże korzyści, jednak zdrowiej jest spożywać te produkty osobno.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #7

MLEKO I BANAN

To również dość częste połączenie.

Bardzo często łączymy te produkty w koktajlach lub podczas śniadania.

Jednak dietetycy uważają, że słodkie owoce takie właśnie jak banan powinny być spożywane oddzielnie.

Wszystko ze względu na to, że pozostają w naszym ciele przez długi czas i znacznie spowalniają układ trawienny.

Dlatego o wiele lepiej jest spożywać mleko na śniadanie, a banana dopiero po jakimś czasie jako przekąskę.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #8

TOSTY I KAWA ROZPUSZCZALNA

Część z Was je na śniadanie tosty i zapija je kawą rozpuszczalną.

Nie jest to dobre połączenie.

Węglowodany proste znajdujące się w pieczywie blokują wchłanianie się wapnia z sera.

Zapijanie tego kawą rozpuszczalną na pewno nie przyniesie korzyści dla naszego organizmu.

Zdjęcie Poznaj najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe #9

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną