Tarta z kremem budyniowo-twarogowym i śliwkami

Ewa
Ciasta
12.09.2018 12:35
Tarta z kremem budyniowo-twarogowym i śliwkami

Wyszło pysznie, więc polecam:) Ciasto: 250 g mąki 125 g cukru pudru 125 g masła 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 1-2 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 ml mleka 100 g cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 op. cukru wanilinowego 250 g półtłustego twarogu, zmielonego dwu/trzykrotnie 300 g śliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny Słodycz ta – jak na moje kubki smakowe – jest całkiem znośna, wręcz przyjemna, ale wiem, że u każdego ta skala słodyczy dopuszczalnej wygląda inaczej … Z drugiej strony… miało być na słodko, prawda?;) Początkowo obawiałam się ciasta – po wyrobieniu było dosyć luźne. Jeśli miewacie kryzysowe dni, te gdy bezwzględnie trzeba zjeść coś słodkiego (koniecznie domowej roboty), albo spodziewacie się kogoś Wam bliskiego (przyjaciele, ktoś z rodziny), to zapewniam, że ta tarta będzie świetnym wyborem. Tarta na kruchym spodzie, z kremem budyniowo-twarogowym oraz śliwkami to świetna propozycja na słodki poczęstunek. Jeśli u Was jest podobnie, albo po prostu lubicie ten owoc w wypiekach, w tym poście podpowiadam co pysznego można wyczarować z ich udziałem:) Studzimy. Zimny budyń miksujemy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz zmielonym twarogiem. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki masło, siekamy. Jest ich taka ilość, że z pewnością wszystkiego nie zdążymy przerobić. Choć czuć tutaj lekką kwasowość cytryny, jak również lekką kwasowość śliwek, to jednak całościowo jest dosyć słodko. Odłożyłam je do lodówki, a gdy troszkę się schłodziło wyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Odmierzamy 200 ml mleka i wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/09/12/tarta-z-kremem-budyniowo-twarogowym-i-sliwkami/