Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie

Iwona
Śniadania
08.09.2018 19:32
Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie

Składniki na 9 bułeczek Tangzhong : 3 łyżki wody 3 łyżki mleka 3,2% 2 łyżki mąki pszennej Zaczyn: 1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego 38 g drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru Ciasto: 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki mleka w proszku (można pominąć) 1/4 szkl cukru 3/4 płaskie łyżeczki soli 1 jajko kl L 1/4 szkl roztopionego i ostudzonego masła Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania bułeczek Tangzhon 1. Mleko, wodę i mąkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze na około 10 minut pozostawiamy w blaszce, a po tym czasie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Bułeczki nawet na trzeci dzień były miękkie i bardzo świeże :) Przepis z moimi zmianami z Instagrama Bułeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie, a wszystko to dzięki Tangzhong, metodzie pieczenia spopularyzowanej przez japońskich piekarzy. Metoda ta polega na utworzeniu takiego jakby budyniu z mleka, wody i mąki lub z samego mleka i mąki lub z samej wody i mąki, a następnie wystudzenia go i dodania do składników na ciasto. 5. Po wyrośnięciu, odgazowujemy ciasto ponownie je zagniatając i dzielimy je na 9 części, z każdej formując bułeczkę. W trakcie wyrabiania dolewamy masło (jeśli mąką była bardzo wilgotna to całego masła nie zużyjemy, u mnie tak było, ciasto by było potem zbyt klejące). W ciepłym mleku z cukrem umieszczamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się ich i odstawiamy aby zaczyn wyrósł. W misie umieszczamy składniki na ciasto oprócz roztopionego masła ! Tak wyrobione odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub dłużej. Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Robot wyrabiał ciasto z około 5-7 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/japonskie-mleczne-bueczki-bardzo.html