sernik waniliowy z cytryną i śmietanką

Ciasta
31.08.2018 8:00
sernik waniliowy z cytryną i śmietanką

Składniki 1 kg twarogu półtłustego 200 g serka ricotta ziarenka z 1/2 laski wanilii 5 jajek 4 łyżki śmietanki 36% otarta skórka i sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka kilka kropel olejku śmietankowego Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Na tę okazję upiekłam trzy duże serniki: waniliowy z ricottą, cytryną i śmietanką, czekoladowy z chili i kaszą jaglaną oraz śródziemnomorski z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Ten sernik waniliowy z cytryną i śmietanką został upieczony specjalnie na mój sobotni, czerwcowy udział w Eko Targu Mateczny w Krakowie. Dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii, sok z cytryny i otartą z niej skórkę, olejek. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza. Targ odbywa się w każdą sobotę w godz. 8:00-15:00. Jeśli chcesz, aby Twój sernik był bardziej zwarty, dodaj 6 jajek, o jedno więcej niż w przepisie. W jedną z sobót i ja miałam swoje małe sernikowe stoisko. Delikatny z dodatkiem ricotty sprawiał wrażenie, jakby był sernikiem na zimno. Sernik waniliowy z cytryną i śmietanką jest bardzo delikatny! W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2018/08/31/sernik-waniliowy-cytryna-smietanka/