Sałatka z pieczonych ziemniaków z groszkiem i fasolką szparagową

Ewa
Sałatki
29.08.2018 8:30
Sałatka z pieczonych ziemniaków z groszkiem i fasolką szparagową

duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dressing: 1 ząbek czosnku 2 łyżki ostrej musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy 3-4 fileciki anchois Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut – do lekkiego zrumienienia (najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia; u mnie były mięciutkie po niespełna 20 minutach). 6-8 średniej wielkości ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 100 g fasolki szparagowej zielonej (użyłam mrożonej) 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) Po przestudzeniu obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki. Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tej sałatki na blogu Niedzielny Kucharz, wiedziałam,że prędzej czy później przygotuję ją u siebie. Polewamy je niewielką ilością oleju, a następnie oprószamy roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem oraz solą morską (użyłam ziołowej), mieszamy. U nas sałatka sprawdziła się jako porcja dla 3 osób, lecz jeśli chcecie obdzielić większą ilość domowników, koniecznie zwiększcie składniki. Bardzo fajna sałatka na lato, którą z powodzeniem możecie zastąpić zwykły obiad. Wyszorowane dokładnie ziemniaki kroimy na cienkie plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/08/27/salatka-z-pieczonych-ziemniakow-z-groszkiem-i-fasolka-szparagowa/