Frittata z kalafiora

Paulina
Przekąski
28.08.2018 9:28
Frittata z kalafiora

Składniki: 450 g świeżego kalafiora 2 średnie jajka 40 g parmezanu sól, pieprz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 15 g mąki kokosowej Kalafiora dzielimy na różyczki, wycinamy twardy środek. Jest też opcja podania tej frittaty z kalafiora z ulubionymi składnikami takimi jak: plastry awokado, odrobina hummusu czy właśnie pesto lub pasta z oliwek. Osobiście żałuję, że jest taki miękki – naprawdę myślałam, że można uzyskać konsystencję chleba, ale może zwiększona porcja mąki by w tym pomogła. Parmezan dzielimy na 2 porcje – jedną z nich dodajemy do środka i mieszamy wszystko dokładnie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę kalafiorową, wyrównujemy jej powierzchnię, placek kalafiorowy powinien być grubości ok. 2 cm. Cała blaszka ma 572 kalorie, 38 g tłuszczy, 27 g węglowodanów, 35 g białka! Nazwałam ten przepis: frittata z kalafiora chociaż sama do końca nie wiem jak określić ten przepis! Po posmakowaniu tej frittaty pomyślałam, że można było dodać do środka np. posiekane suszone pomidory czy oliwki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakowitykasek.pl/2018/05/fritatta-kalafiora.html