Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku

Łukasz
Obiad
23.08.2018 19:20
Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku

SKŁADNIKI - 1 ośmiornica o wadze około 1 kg lub 8 macek - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 2 pomidory - 1 główka czosnku - 4 listki laurowe - 2 gałązki świeżego rozmarynu - garść świeżego tymianku - 1 natka pietruszki - świeżo mielony czarny pieprz - gruboziarnista sól morska - ok. 200 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Wstępne przygotowanie ośmiornicy - Jeśli korzystasz ze świeżej ośmiornicy*, oczyść ją dokładnie: odetnij dziób i pozbądź się wszelkich wnętrzności z wnętrza głowy, zostawiając sam zewnętrzny płat mięsa. Wtedy należy skrócić czas pieczenia całości do 30-40 minut lub wrzucić macki w połowie czasu pieczenia ziemniaków na ok. 20 minut. Na talerze wyjmij ziemniaki i rozgnieć je delikatnie widelcem, ułóż nań macki i skrop całość obficie cudownie aromatyczną oliwą z naczynia. Na ziemniaki ułóż ośmiornicę lub macki i przykryj ją kolejną warstwą pomidorów, cebuli, rozgniecionych ząbków czosnku i listków laurowych. Polvo à lagareiro piecz przez 40-60 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a ośmiornica pięknie wypieczona. - Jeśli nie uda Ci się zaopatrzyć w całą ośmiornicę, wykorzystaj same macki — będą już one pewnie obgotowane (różowy kolor). Polvo à lagareiro - Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą albo kup już umyte i tylko je przepłucz. Surową ośmiornicę można również upiec od razu, jak zaleca Henrique Sá Pessoa, wtedy wydłużamy czas pieczenia do 1,5-2 godzin, soląc danie na sam koniec. Dobrze jest zapytać sprzedawcę, czy ośmiornica została już wstępnie oczyszczona, jeśli nie, musimy sami się tym zająć. - Naczynie z polvo à lagareiro wyjmij z piekarnika i zdejmij folię. W tym wypadku ziemniaki pieczemy w osobnym naczyniu, dodając do nich oliwę, zioła i przyprawy. Polvo à lagareiro podawaj z lampką białego wytrawnego wina i ciesz się smakiem Portugalii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2018/08/Polvo-a-Lagareiro.html