Nowość - amerykański deser Punch Bowl

Kasia
Desery
23.08.2018 16:39
Nowość - amerykański deser Punch Bowl

1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 400 ml mleka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki kawy Inki Klasycznej 6 bananów sok wyciśnięty z 1 cytryny 500 ml śmietany kremówki 36% 500 g serka mascarpone pełnoziarniste herbatniki 200 g 100 g orzechów laskowych Punch Bowl – wykonanie: Na spód pucharków wyłożyć pokruszone ciastka. 300 ml mleka wstawić w rondelku na gaz, dodać do niego miód. Całość jest dobra bezpośrednio po przygotowaniu, więc to pomocna opcja, gdy chcemy postawić na stole coś na szybko, lub na drugi dzień, kiedy wszystko jest mocno schłodzone, zbite i smakujące jak kawałek ciasta z najlepszej cukierni. Zasada przygotowania jest bardzo prosta: dajemy warstwę biszkoptów czy ciastek na spód naczynia, następnie budyń, owoce i kremówkę (w Stanach używa się cool whip, czyli już ubitego produktu) – i tak do wyczerpania składników, by wierzch posypać orzechami. By ułatwić sobie przewiezienie tego warstwowego deseru, gdyż masa składa się głównie z kremówki, owoców, kruszonych ciastek, czyli bardzo delikatnych składników, ktoś ułożył go w dużym naczyniu na poncz. Zarówno warstwowe połączenie smaków, jak i pomysłowość podania zyskała tak dużą aprobatę, że deser został nazwany Punch Bowl i dziś zdobi stoły na ważnych imprezach rodzinnych – jest popularny. W zależności od wielkości naczynia powstaje ciasto – punch bowl cake lub mniejsze desery – punch bowl dessert, które osobiście uwielbiam za podzielność i elegancję. Punch Bowl to zupełnie nam nieznany deser w Polsce, a uwielbiany w USA za łatwość w przygotowaniu oraz niezwykle delikatne połączenie smaków. Kremówkę ubić na sztywno, dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone, na końcu dodać Inkę. Punch Bowl Punch Bowl – składniki na przygotowanie około 6 pucharków. Jak sama nazwa wskazuje, Punch Bowl to waza na poncz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/08/punch-bowl.html