Proste i szybkie ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku

Magdalena
Ciasta
17.08.2018 17:27
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku

😉 Proste ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku Aby przygotować ciasto ze śliwkami, będziecie potrzebować: Około 70 dag śliwek węgierek bez pestek 150 g mąki gryczanej białej (ja po prostu mielę kaszę gryczaną niepaloną) 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 15 dag cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 większych lub 3 małych jajek 5 dag masła 200 ml oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) 1 łyżeczki sody oczyszczonej szczypty soli opcjonalnie – cynamonu do posypania śliwek A jeśli szukacie pomysłów na inne ciasta bez glutenu, polecam moje pozostałe przepisy: Sernik waniliowy z kajmakiem Proste ciasto z bananami bez laktozy Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą 7. Gotowe ciasto ze śliwkami pieczemy przez około 1 godzinę, po czym wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Ja używam takiej o wymiarach wewnętrznych 32 x 22 cm. Bezglutenowe ciasto ze śliwkami – wykonanie krok po kroku: Ciasto ze śliwkami, to kolejny ze smaków dzieciństwa, który gości w moim domu bardzo często. Przychodzę do Was dzisiaj bowiem z pomysłem na ciasto, które nie tylko jest przepyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. 6. Na wierzchu ciasta układamy gęsto połówki śliwek, skórkami na dół, delikatnie wciskając je w ciasto. 3. Masło roztapiamy, studzimy i łączymy z olejem, po czym dodajemy do suchych składników wraz z jajkami. Nasze bezglutenowe ciasto ze śliwkami jest już gotowe. Zapewniam Was, że ciasto przygotowuje się naprawdę szybko, zatem bez zbędnego przedłużania, zabierzmy się za pieczenie! Teraz wystarczy już tylko posypać je cukrem pudrem, zaparzyć ulubioną kawę lub herbatę i rozkoszować się jego smakiem 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/proste-bezglutenowe-ciasto-ze-sliwkami-przepis/