Knedle ze śliwkami - wg mojej Babci! REWELACJA!

Helka
Obiad
15.08.2018 16:03
Knedle ze śliwkami - wg mojej Babci! REWELACJA!

Knedle ze śliwkami – Składniki: 250g dojrzałych śliwek węgierek – u mnie 10 sztuk ok. 500g obranych ziemniaków (waga po ugotowaniu również 500 g) 1 jajko pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80-100g + ew. więcej do podsypania jeśli ciasto jest za bardzo lepkie 1 łyżka mąki ziemniaczanej – ok. 10g kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie) sól dodatkowo do polania: bułka tarta, cukier, masło + ewentualnie śmietana Knedle ze śliwkami – Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Zagotować dużą ilość wody (najlepiej w szerokim garnku, by wszystkie knedle zmieściły się obok siebie – w mniejszym garnku należy gotować knedle partiami), osolić ją i wrzucić knedle. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta i nie dodawanie zbyt dużej ilości mąki, dzięki czemu ciasto pozostanie pyszne i delikatne. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić (czasami zależy to po prostu od gatunku ziemniaków) to można wtedy dodać trochę mąki, ale nie za dużo. Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Bułkę tartą (2 łyżki) zrumienić wraz z 1-2 łyżkami cukru na suchej patelni, następnie dodać 2 łyżki masła i roztopić, wymieszać. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć płomień palnika i gotować kluski jeszcze przez ok. 4-5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Knedle ze śliwkami – czyli kluski ziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Początkowo może być one nieco klejące, więc polecam oprószyć ręce mąka, a do ciasta nie dosypywać dodatkowo zbyt dużo mąki. Jeśli śliwki nie są mocno dojrzałe i słodkie to można w ich środek wsypać 1/4 łyżeczki cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/08/15/knedle-ze-sliwkami/