WTOREK: CHŁODNIK Z OGÓRKA I FETY

Agnieszka
Zupy
08.08.2018 8:37
WTOREK: CHŁODNIK Z OGÓRKA I FETY

Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, najlepiej jest schłodzić, przez godzinę trzymając w lodówce, gdy jednak nie ma na to czasu wystarczy wlać do zupy maślankę prosto z lodówki. Wystarczy zmiksować ogórki, które do zupy wnoszą przyjemną wilgoć i nadają jej konsystencję, fetę, która stanowi jej treść i zioła o niesamowitym ładunku świeżości i ostrości, łagodzonej przez kremowe nadzienie z avocado na grzankach. Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Najpopularnieszym z chłodników jest oczywiście litewski, jedna z tych potraw uwiecznionych w literaturze i poezji. Składniki: 1 litr maślanki 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Chłodnik, jaki chcemy Wam zaproponować raczej pod wódeczkę nie pójdzie, ale idealnie nadaje się na prosty obiad w upalny dzień. Oczywiście możecie zrobić chłodnik na zwykłym jogurcie i zakwasić go sokiem z cytryny. Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni. Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami. Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-chlodnik-z-ogorka-fety/