Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Milena
Przetwory
02.08.2018 15:10
Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Składniki na około 5 słoików po 0,5 litra ogórków w miodzie: 1,5 kg ogórków gruntowych do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe ZALEWA: 1 l wody szklanka cukru (220 g) 1/3 szklanki miodu (u mnie 6 łyżek miodu lipowego) 2 łyżki soli 0,5 szklanki octu (150 ml) Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Ogórki będą dobre kilka dni po pasteryzacji (pierwszy słoik otworzyłam półtora tygodnia po przygotowaniu). Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na pyszne zimowe przetwory.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/08/ogorki-w-miodzie-do-sloikow-na-zime/