Tort Star Wars

Ciasta
01.08.2018 17:19
Tort Star Wars

Składniki na dwa biszkopty (średnica 20 cm i 16 cm): 6 jajek (wielkość L) szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Do przełożenia: 400 g konfitury z czarnej porzeczki lub jagód lub malin 750 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do dekoracji: 100 g masła (temp. pokojowa) 1 szklanka cukru pudru biała i czarna masa cukrowa (miałam po 500 g każdej i sporo zostało) srebrny jadalny brokat i klej do dekoracji Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Pierwszy z blat z większego biszkoptu posmarować obficie konfiturą (ok 125 g), przełożyć ubitą śmietaną (ok 225 g), przykryć kolejnym blatem i powtórzyć. W tym roku mój synek zażyczył sobie tort Star Wars obłożony masą cukrową, obowiązkowo przełożony konfiturą i bitą śmietaną : ) Wyzwanie było spore, bo tort miał być piętrowy, a była to moja pierwsza próba z taką kombinacją. Kolejnym razem większą część tortu przygotuję z cięższego ciasta niż biszkopt, bo o ile pierwszego dnia tort ładnie trzymał kształt, kolejnego siła nacisku dała już o sobie znać ; ) 2/3 masy przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, pozostałą część do tortownicy o średnicy 16 cm (dno obu foremek wyłożyć papierem do pieczenia).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/tort-star-wars/