Szybkie i łatwe krokiety z kapustą i grzybami

Ewelina
26.05.2014 20:28
Szybkie i łatwe krokiety z kapustą i grzybami

Przepis

Składniki:

Naleśniki:

1 szklanka mąki

2 jajka

1/2 szklanki mleka

2 łyżki oleju

szczypta soli i pieprzu

Farsz:

400 g kiszonej kapusty

250 g pieczarek

1/4 szklanki suszonych grzybów (zalanych wrzątkiem do 1/2 wys. szklanki)

2 duże cebule

sól, pieprz, wegeta, majeranek

1/3 łyżeczki kminku (kminek trzeba bardzo drobno posiekać!!!)

1. Jajka, mleko, mąkę, olej, sól i pieprz miksujemy dokładnie na jednolitą konsystencję, którą przecedzamy przez sitko. Masę odstawiamy na ok 20 min. W tym czasie robimy farsz.

2. Kiszoną kapustę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok 10 minut. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niej cebulę. Gdy się lekko zeszkli doprawiamy ją wegetą, majerankiem i dorzucamy do niej pieczarki. Całość podsmażamy ok 8 minut (nie dusimy!). Pieczarki muszą się zarumienić, a nie udusić.

4. Kiszoną kapustę dokładnie przecedzamy i wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niej cebulę z pieczarkami, suszone grzyby razem z wodą i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Gdy farsz już jest gotowy, smażymy naleśniki, które następnie nadziewamy kapustą z grzybami. Naleśniki zwijamy na krokiety, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej ze stron.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną