Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Pati
Ciasta
30.07.2018 15:02
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g zimnego masła 80 g cukru 160 g mąki Dodatkowo: 600 – 700 g śliwek cukier puder po posypania Wymiary formy 25 x 21 cm. Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestkę i pozostawiamy na durszlaku, żeby odciekły. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku przez około 60-70 minut. Na ten weekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/ciasto-ucierane-ze-sliwkami-i-kruszonka