Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik

Magdalena
Przekąski
30.07.2018 9:20
Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik

🙂 Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania 7 i 1/2 g drożdży instant mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania rożków 1 opakowanie kabanosów pieczonych 175 g około 70-80 g startego żółtego sera 2 łyżki łagodnego ketchupu kolorowy pieprz w młynku Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, miękkie masło lub margarynę, małą szczyptę soli i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. W pogotowiu zawsze mam uniwersalne ściereczki czyszczące i po chwili znów można wracać do pracy (zabawy) 😉 To kto się skusi na takiego rożka z kabanosem? Mi w smarowaniu rożków jajkiem pomagał mój mały pomocnik 😉 Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (rożki trochę urosną). Rożki można układać sklejeniem do góry lub do dołu (będą wówczas inaczej wyglądać, bardziej jak ruloniki, ale będziecie mieli pewność że się nie rozwiną). Rożki można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nasze drożdżowe rożki z kabanosem pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Drożdżowe rożki z kabanosem są naprawdę proste w przygotowaniu. Każde kółko smarujemy delikatnie ketchupem, następnie posypujemy żółtym serem i nakładamy na środek kawałek kabanosa. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, nie większe niż nasze kółka. Często przygotowuję je również od tak, gdy mamy ochotę na coś dobrego. Smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno. Ja zazwyczaj pierwsze 10 minut piekę w ustawieniach grzanie góra-dół, a potem włączam termoobieg.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/drozdzowe-rozki-z-kabanosem-na-przyjecie-lub-piknik/