Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curdem

Mikołaj
Ciasta
27.07.2018 21:29
Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curdem

Składniki na 12 babeczek 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki mleka skórka starta z całej cytryny sok z połowy cytryny szczypta soli Składniki na lemon curd: 80g masła 2 żółtka 2 jajka 150g cukru Sok i skórka z 2 cytryn Sok, skórkę, cukier, oraz jajka umieszamy razem w szklanej misce. Dodajemy startą skórkę z cytryny, oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny, mieszamy. Pyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. Składniki na krem cytrynowy: 250g serka mascarpone 3-6 łyżek lemon curdu (dodajemy do smaku) Następnie za pomocą ulubionej tylki dekorujemy wierzch babeczki kremem na bazie serka mascarpone. W miscie mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach do wymieszania składników. Wykończenie: Na środku każdej babeczki robimy otwór za pomocą drylownicy do jabłek lub dużej, okrągłej tylki. W tym momencie dodajemy pokrojone w małe kawałki masło. Serek mascarpone miksujemy z wcześniej przygotowanym lemon curdem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do suchego patyczka i lekkiego zezłocenia się wierzchu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/babeczki-cytrynowe-nadziewane-lemon-curd/